kwie.22

Advocatowe ciasto na zimno

dodano: 22 kwietnia 2010 przez miska2446


Składniki na spód:

3 jajka,90g cukru,

70g mąki,

20g kakao,

1 łyżeczka proszku do pieczenia,

3 łyżki wody.

Do ozdobienia ciasta: wafelki rurki z jednej strony oblane czekoladą

(można je kupić w Biedronce jak i również w Lidlu).

 

Jajka mieszamy z wodą dodać cukier- miksujemy około 3 min. na wysokich obrotach, na koniec dodać mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia.

Ciasto wylać do tortownicy ( 26cm) i piec 20 min w 200`C. 

Po ostygnięciu ciasta układamy na nim wafelki dookoła (na przemian raz z czekoladą na górze i na dole) przy samym brzegu formy.

 

Składniki na górę ciasta:

12 płatków żelatyny (ja użyłam w zamian 7 łyżeczek żelatyny w proszku), 100g miękkiego masła,

100g cukru pudru,

500ml ajerkoniaku,

500ml śmietany 30%.

 

 

Tu należy się trochę pospieszyć, robiąc parę rzeczy naraz.

5 łyżeczek czubatych żelatyny rozpuściłam w ciepłej wodzie (jeśli używamy żelatynę w płatkach:

9 sztuk moczyć w małej ilości zimnej wody, a potem rozpuścić w małej ilości ciepłej wody).

Masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę do tego dolewać powoli (tak aby się nie zważyła) 350ml ajerkoniaku oraz rozpuszczoną żelatynę.

Ubijamy bardzo szybko śmietanę, do niej wlewamy masę z ajerkoniakiem. Wszystko wymieszać i wylać na przygotowany wcześniej spód ciasta w formie.

Ciasto odstawiamy na 3 godziny. Rozpuścić 2 łyżeczki żelatyny (lub 3 płatki) i wymieszać ją z pozostałymi 150ml ajerkoniaku, wylać na górę ciasta i pozostawić w lodówce na 2 godziny.

Można dodatkowo ozdobić np. czekoladą albo bitą śmietaną.

 

Ciasto robiłam dzień wcześniej i całą noc przeleżało w lodówce aby wszystko dobrze stężało.

Składniki na spód:

3 jajka,90g cukru,

70g mąki,

20g kakao,

1 łyżeczka proszku do pieczenia,

3 łyżki wody. Do ozdobienia ciasta:

wafelki rurki z jednej strony oblane czekoladą (można je kupić w Biedronce jak i również w Lidlu).

 

Jajka mieszamy z wodą dodać cukier- miksujemy około 3 min. na wysokich obrotach, na koniec dodać mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia.

Ciasto wylać do tortownicy ( 26cm) i piec 20 min w 200`C. 

Po ostygnięciu ciasta układamy na nim wafelki dookoła (na przemian raz z czekoladą na górze i na dole) przy samym brzegu formy.

 

Składniki na górę ciasta:

12 płatków żelatyny (ja użyłam w zamian 7 łyżeczek żelatyny w proszku), 100g miękkiego masła,

100g cukru pudru,

500ml ajerkoniaku,

500ml śmietany 30%.

 

Tu należy się trochę pospieszyć, robiąc parę rzeczy naraz. 5 łyżeczek czubatych żelatyny rozpuściłam w ciepłej wodzie (jeśli używamy żelatynę w płatkach: 9 sztuk moczyć w małej ilości zimnej wody, a potem rozpuścić w małej ilości ciepłej wody).

Masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę do tego dolewać powoli (tak aby się nie zważyła) 350ml ajerkoniaku oraz rozpuszczoną żelatynę.

Ubijamy bardzo szybko śmietanę, do niej wlewamy masę z ajerkoniakiem.

Wszystko wymieszać i wylać na przygotowany wcześniej spód ciasta w formie.

Ciasto odstawiamy na 3 godziny. Rozpuścić 2 łyżeczki żelatyny (lub 3 płatki) i wymieszać ją z pozostałymi 150ml ajerkoniaku, wylać na górę ciasta i pozostawić w lodówce na 2 godziny.

Można dodatkowo ozdobić np. czekoladą albo bitą śmietaną. Ciasto robiłam dzień wcześniej i całą noc przeleżało w lodówce aby wszystko dobrze stężało.

 

 


photo
ciasto: ciasto Zdjęcie pochodzi z notki Advocatowe ciasto na zimno


Dodaj do:


Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Odpowiedzi moga dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Wasze komentarze

zgłoś
ela 22 kwietnia 2010 ela napisała:

wygląda bosko:)


zgłoś
miska2446 25 kwietnia 2010 miska2446 napisała:

Smakuje jeszcze lepiej :)


zgłoś
iwonawkuchni 24 listopada 2013 iwonawkuchni napisała:

Pyszności!